Vilken är den bästa bränslekällan för kroppen?

 
Glukos som bränslekälla:
Människor som lever i det moderna samhället ger sina kroppar energi via föda som göder kroppens celler, muskler och hjärna med glukos, vilket anses vara det normala sättet att ge sin kropp energi. Det påstås att kroppens celler och hjärna kräver glukos som energi, vilket är en sanning med modikation. Hjärnan kräver en viss mängd energi via glukos, ca: 20 g/dag, men den energin klarar kroppen utan problem av att producera via levern med hjälp av energi från fett och protein. 
 
Illustrationen nedan är hämtad från daibetes.nu och visar hur kroppen tar upp energi från föda vid "traditionell" glukosdrift där kroppen får sin energi från främst kolhydrater.
https://diabetes.nu/hur-kroppen-tar-upp-naring-kolhydrater-fett-protein/ 
I den här processen som anses vara den normala är kroppens celler involverade i att omvandla energi till glukos som bränsle. En väldigt avgörande funktion i kroppen vid denna process är kroppens hormonsystem där hormonet insulin styr kroppens blodsockernivåer. Vad som sker utöver den blodsockerreglerande processen är att även resterande delar av hormonsystemet påverkas som tex stresshormonet kortisol som förutom att framkalla stress även bidrar till en ökad mängd blodklumpar i blodet. Ökade kortisolnivåer kan även kopplas samman med värk i kroppen och huvudvärk. 
Med ökade insullinpåslag stiger även nivåerna av östrogen, vilket kan kopplas samman med cancer av olika slag (i samband med bröstcancer är det vanligt att gå in med medikament som trycker ner kroppens östrogennivåer). Höga nivåer av östrogen kan även bidra till ökad infertilitet hos män. 
OCH, kroppens belöningssystem triggas av insluinpåslag där hormonerna som påverkar "jag vill ha, jag har fått", vilket är en funktion som leder till att vår reptilhjärna kickar igång. Varje insulinpåslag leder till "jag har fått", och varje dipp i blodsockernivå leder till "jag vill ha", något som avleder vårt fokus från viktigare saker än att jaga enkla sockerkällor. Studier har visat att denna del av kroppens belöningssystem kan kopplas samman med bland annat ökat köpberoende, spelmissbruk och att barn som är beroende av socker mer ofta löper risk för att hamna i alkoholmissbruk i vuxen ålder. 
En annan funktion som insulinpåslag ger är att varje insulinpåslag stänger av kroppens förbränning av fett. Så, vid varje tillfälle som kroppen utsätts för ett glukoshöjande livsmedel så börjar kroppen lagra fett. 
 
Exempel på glukoshöjande livsedel: 
  • Raffinerat socker/godis/läsk/saft (där sackaros och modifierad fruktos är de värsta bovarna)
  • Kokt potatis, quinoa, bulgur, ris, pasta, bröd, kokta bönor/baljväxter, nudlar, kålrot, sötpotatis mm mm.
Övanstående beskrivning anses vara det naturliga sättet att leva på för människosläktet.
 
 
Ketonkroppar som bränslekälla:
 Att försätta kroppen i ketos via kosten beskrivs ofta som ett extremt sätt att leva där kroppen hamnar i ett tillstånd som liknar fasta.
Ingen kan förneka hälsofördelarna med att fasta där kroppen får möjlighet till avgiftning och reparation, något som också finns beskrivet många olika typer av vetenskapliga artiklar.
Det finns också beskrivet i historieböcker om att ledare inom vissa civilisationer gick in i perioder av fasta när de stod inför särskilt viktiga och avgörande beslut. Anledningen till att de fastade var att deras mentala funktioner blev förstärkta och hjärnan blev skarpare med ökad energi via fasta.
Kroppen klarar av väldigt långa perioder av fasta om man förbereder sig rätt, men förr eller senare behöver kroppen energi via föda. Och det är där en ketogen kosthållning kan komma in. Via en ketogen kosthållning kan kroppen konstant leva i ett tillstånd som liknar fasta, år ut och år in.
 
 
Ketos för nybörjare:
När intaget av kolhydrater minskas drastiskt så växlar kroppen över till att tillverka energi från lagrat eller tillfört fett och protein via levern som då producerar ketonkroppar. Det snabbaste sättet att hamna i ketos är via fasta, där kroppen hamnar i ketos efter ca: 24 h. 
 
När man hamnar i ketos så förändras kroppens metabolism bokstavligen på cellnivå då kroppens celler i stället för att producera energi via glukos nu istället får sin energi från levern via ketonkroppar (som inte har någonting alls att göra med ketoasidos som är ett farligt tillstånd). 
 
Kroppens process för att tillverka ketonkroppar är enkel där levern är den centrala motorn för energitillverkning. 
En tumregel som många håller sig till vid ketos är att endast äta föda som innehåller max 5 g kolhydrater/100 g föda, vilket automatiskt leder till att man äter enbart ovanjordgrönsaker, fett och protein. 
I och med att kroppen noterar att intaget av kolhydrater ligger på en låg nivå så växlar den över till att producera ketonkroppar från fett och protein. Ketonkroppar består av tre olika typer av fettsyror där betahydroxybeturate kanske är den allra viktigaste av de tre. BHB har visat sig ha en en cancerbekämpande effekt. Vilket läkemedelsindustrin ansträngt sig för att tillverka på syntetisk väg utan framgång. 
 
En annan tumregel vid ketos är att ligga på ett intag av föda där 80 % av enrgiintaget kommer från fett, och resternade från protein och kolhydrater. Personligen så anser jag att det finns fler sätt än så.
 
Vid övergångsperioden från glukos till ketondrift kan man förvänta sig att man känner sig väldigt låg och energilös. Detta kan förebyggas genom att man dagarna innan man går in i ketos fyller på kroppen med elektrolyter via naturligt oprocessat salt och vatten. 
Hur snabbt och smärtfritt man kommer in i ketos är individuellt. För egen tog det fyra dagar vid första försöket. För vissa går det på ett dygn, för andra kan det ta ända upp till sex veckor. 
Vissa människor har en metabolism som gör det enkelt att växla mellan glukos och ketos, för andra kan processen vara mer krävande. Jag själv tillhör den senare kategorin, vilket leder till att min kropp blir väldigt låg på energi om jag väljer att lämna ketos, så jag behöver med andra ord leva väldigt strikt för att upprätthålla mina energinivåer. 
 
Viktigt att poängtera är att det inte finns någon medelväg om man vill uppnå fördelarna med ketos. Det räcker inte med att dra ner på kolhydraterna och att öka fett och proteintaget. För att hamna i ketos så krävs det att man håller sig inom "det ketogena fönstret".
 
 
Vissa personer kan ha problem med att omvandla tillfört fett till energi, vilket kan ha att göra med att olika delar av kroppen befinner sig i stor obalans sedan tidigare. En orsak kan vara att man som kvinna ligger högt i östrogen och lågt i progesteron. Progesteron är ett hormon som är delaktigt i omvandlingen av fett till energi.
En annan orsak kan vara att kroppen är tungt belastad av viruset Epstein Barr (herpes), vilket är ett virus som 80-90 % av den vuxna befolkningen bär på.
EBV kan medverka till obalanser som stör omvandlingen av fett till energi på ett sätt som jag kommer beskriva i inlägg lite längre fram. För personer som lider av dessa problem kan frukt som energikälla eller enbart föda via animaliska proteiner (Carnivore) vara bra alternativ.
Vill man uppnå ett ketogent tillstånd via frukt så är det viktigt att det totala energiintaget av frukt bör ligga på 80 % eller mer, och resternade energi från protein (i detta fall är det bra att undvika fett i stor grad). 
 
Effekter av ketos:
  • Skarpare sinne, ökat fokus och ökad mental uthållighet (många vittnar om att man har blivit av med besvärnade "hjärndimma")
  • Kroppens celler för ökad ATP-energi
  • Bättre minne (kan bevisas på en vetenskaplig nivå via ökade ivåer av GABA)
  • Viktminskning (ihållande). Personer som har problem med för låg vikt kan uppnå viktökning via ett bättre balanserat tarmsystem. En av de centrala delarna med att minska vikt via ketos är att kroppen använder fett som bränslekälla, ställt mot alternativet där varje insulinpåslag lagrar fett i kroppen. Ett annat faktum är att varje glukosmolekyl lagrar vätska i kroppen, något som man undviker med hjälp av ketos.
  • Förbättrad tarmhälsa via smörsyra/ketonkroppar i tarmarna som dödar svamp och virus och istället göder de goda tarmbakterierna
  • Friskare hud, hår och naglar
  • Minskat åldrande (vilket kan uppmätas på en vetenskaplig nivå via längden på kroppens talomerer) 
  • Förbättade redoxnivåer, vilket bla motverkar de negativa effekterna av strålning
  • Ökade antioxidantnivåer via kroppens eget mycket kraftfulla antioxidant Glutation
  • Lägre och stabilare nivåer av stresshormonet kortisol. Vilket leder gör hjärnan lugnare och mer harmonisk. Lägre kortisolnivåer motverkar också bildandet av klumpar i blodet som kan kopplas till de allra flesta typer av sjukdomar. Bland annat Covid-19 kan kopplas samman med klumpar i blodet som i värsta fall kan leda till respiratoriska tillstånd.
  • Kroppens belöningssystem hamnar i ett mer harmoniskt tillstånd där dopamin, serotonin och melatonin är några av de centrala delarna
  • Kroppens nivåer av T-celler ökar, vilket ger kroppen en ökad förmåga att bekämpa virus av olika slag och cancer
  • Syresättningen av kroppen förbättras markant
  • Återhämtningsförmågan vid träning förbättras
  • Ökad prestationsnivå vid uthållighetssporter kan noteras
  • Högt blodtryck blir lågt, vilket möjliggör eliminering av blodtryckssänkande medicin
  • Värk/artros kan elimineras
  • Effektiv behandling mot svårartad epilepsi och alzheimers
  • Bättre sömn
 
Reflektioner:
Det finns numera väldigt många exempel på människor som har levt i ketos under många år med positiva resultat. Personligen så är jag i skrivande stund snart inne på mitt sjunde år i ketos. 
Att leva i konstant ketos anses fortfarande vara ett extremt och annorlunda sätt att leva. 

Om man väljer att bortse från vad man äter vid ketos och istället fokuserar på själva tillståndet i sig och effekterna som ketos bär med sig och jämför det med alternativet som är glukos så blir det svårt att se att ketos skulle vara något extremt sätt att leva på.
Vilket av de  båda alternativen är det mest extrema? Är det alternativet som kan kopplas till i princip all typ av ohälsa som är det mest extrema, eller är det alternativet som motar sjukdom av de flesta former och ger ett längre friskare liv som är extremt?
 
#zero to hero# Corona Frukt Keto alzheimers belöningssystem blodtryck candida covid covid-19 ebv epstein barr fett friskare hud hjärndimma längre liv mental uthållighet protein redox strålning svamp syresättning sömn t-celler
0 kommentarer