Glutens effekt våra kroppar!

 
Mina kostvanor ses av många som rätt extrema (trots att jag egentligen inte gör annat än äter ren och naturlig föda). 
Om jag skulle backa mitt band och få frågan vilken typ av föda jag skulle börja med att plocka bort så skulle svaret tveklöst bli Gluten. 
Gluten kan kopplas till i princip alla typer av inflammatoriska sjukdomar som finns, och i princip alla typer av sjukdomar kan kopplas till inflammation. Högt blodtryck, diabetes, olika typer körtelsjukdomar. Cancer har i sin tur har en stark koppling till diabetes, olika typer av autistiska sjukdomar, psoriasis, rosacea, artros mm mm. 
 
Jag har inte ätit gluten sedan 2014. Tiden före det åt jag gluten i "normala" mängder via bröd utspritt som mellanmål under dagen, pizza någon gång i veckan och pasta lite då och då. Under den perioden upplevde jag aldrig någon gång att jag reagerade negativt på föda som innehöll gluten. Men väljer jag att införa gluten idag när kroppen har blivit van vid att vara utan detta så går jag direkt ner rejält i energi.
Då kan man ju fråga sig hur det kan komma sig? Jag har aldrig varit glutenintollerant.
Svaret är att våra kroppars immunförsvar tar otroligt mycket energi i anspråk när det kickar igång. Våra kroppar blir programmerade att tollerera bland annat gluten i unga år under den tid som våra kroppars system är mottagliga för denna "programmering". Om vi då väljer att nollställa våra system genom att utelsuta saker som påfrestar vårt immunförsvar under en period och därefter återför dessa "störsubstanser" så slår ofta vårt immunförsvar bakut. 
 
Ofta när man för gluten på tal så blir det en debatt om att vi alla är olika och att det är skillnad mellan individer. Till viss del så skulle detta kunna vara sant,,, kanske! Man skulle kanske kunna sträcka sig till att säga att vår reaktion på gluten ligger på olika hög negativ nivå. Det enda sättet att ta reda på hur stor negativ effekt gluten har på våra kroppar är att utesluta det HELT under en period, gärna under ett par veckor, för att sedan återinföra det igen. 
Vilka de positiva effekterna av att utesluta gluten blir kan vara olika från individ till individ.
Rätt typiska effekter kan vara att mag och tarmsystem blir stabilare, humöret blir jämnare (personer i min närhet som har testat detta har först inte upplevt några positiva effekter, men i samband med återinförande av gluten har väldigt stora problem med humörsvängningar och ångest uppstått). Eventuell hjärndimma kan lätta. Personer som har högt blodtryck kan behöva sänka sin dos av blodtrycksmedicin (men då behöver man vara uthålligare än två veckor). Många vittnar också att deras kroppar svarar betydligt bättre på fysisk träning och att kroppens återhämtningsförmåga förbättras. Många som lider av allergier (även pollen) och astmatiska sjukdomar av olika slag skulle mest troligt bli av med dessa vid uteslutande av gluten (i kombinaiton med socker och citronsyra). 
Jag är också 100 % övertygad om att gluten triggar herpesviruset Epstein Barr som 80-90 % av världens befolkning bär på. EB kan linkas till de flesta, kanske till och med alla typer av sjukdomar som riskerar att korta ner våra liv och som sänker vår hälsa på väldigt många olika sätt.
 
Glutens negativa effekter vid träning illustreras på ett bra sätt i detta gamla klipp från Malou efter 10. Hela inslaget är väldigt intressant att följa. Men väljer man att bara titta på den del som rör glutens påverkan på våra kroppars fysiska styrka så startar den delen ca: 20 min in i klippet.
https://www.youtube.com/watch?v=r2yN6381ox4
"Ett informativt klipp från TV4 Efter 10 med Malou.Veckans tema är "de vita gifterna" och i dag är mjölet i fokus. Möt matskribenten Cathrine Schück som blev av med sina svampinfektioner när hon slutade äta mjöl och andra snabba kolhydrater. Stig Begmark, professor, Ulf Kilman, kinesiolog och Anki Sundin, nutritionist diskuterar. Böckerna "Gluten och mjölk-de vita gifterna" av Michael Håkansson har nu kommit ut och där kan du läsa allt om kopplingar mellan moderna sjukdomar och vår kost! Du finner länk till dessa böcker om du går in på denna webbplats:
https://www.glutenceliaki1.com/2011/03/glutenintoleransceliaki-ger-brister-pa.html
 
 
Väljer man att titta på detta inslag, också det från Malou efter 10 så väcks frågan lätt om hur många barn och ungdomar som lider av diverse autistiska besvär och många gånger kanske medicineras mot sina problem helt i onödan när de egentligen bara skulle må betydligt mycket bättre av att utesluta gluten och socker. Ett mycket underhållande och sevärt inslag;
 
"Temat "dom vita gifterna" i TV 4.Malou von Sivers intervjuar bland annat Pia Webb som redogör för sina goda erfarenheter och vad som hände när hon uteslöt bla Gluten och Mjölk ur kosten. I programmet deltar även en naturläkare och kock samt en barnläkare i barnallergier. Gluten och mjölk är upphovet till våra moderna sjukdomar."
https://www.youtube.com/watch?v=6M7LTutIh-U
 
Men gluten har vi väl ätit sedan urminnes tider kan man mötas av som motargument! Jovisst, men bara människans jordbruksperiod som sett ur ett evolutionärt perspektiv är en väldigt kort period av människan tid på jorden. 
Till det kan också nämnas att Sverige tillsammans med Canada har den högsta nivån av gluteninnehåll i sina inhemska spannmål. Orsaken till detta är att svenska ingenjörer i början av 1900-talet på ett mycket framgångsrikt sätt lyckades modifier en variant av vete som genom sina höga nivåer av gluten lyckades stå emot vårt kalla klimat på ett bättre sätt. Nivåerna av gluten i det svenska vetet ligger generellt på dubbelt så hög nivå om man jämför med tex det spanska och det grekiska vetet. 
Det svenska vetet har också blivit populärt att exportera då högt gluteninnehåll ger en betydligt mycket spänstigare deg, något som bla pizzabagare värderar högt. 
Sätte som man modifierade vetet på var genom att ändra på kromosomsammansättningen av vetet. Skillnaden mellan det svenska vetet och vete på sydligare breddgrader skulle då kunna vara en delförklaring till att man inte lika ofta stöter på glutenallgi i många av de sydligare länderna på vår planet. 
 
Varför upplever då så många fler problem med gluten idag jämfört med för några generationer tillbaka kan man fråga sig? En av förklaringarna kan såklart vara det höga gluteninnehållet. En annan kan vara mängden föda som innehåller gluten har ökat markant bara under de senaste decennierna (jag åt min första pizza 1984). Jag upplever tex att vi äter betydligt mycket större mängder pasta genom åren, och samtidigt väsentligt mycket mindre mängder potatis. Köttet är ofta numera klätt med bröd när vi äter hamburgare, och kanske har också mängden "gofika" ökat med åren?
Till detta kan man såklart även lägga intåget av stress i våra liv som bryter ner våra kroppars immunförsvar och som leder till att bägaren lättare rinner över. 
 
Och, jag vill trycka på att de flesta inte upplever några negativa effekter av gluten förränn de testar uteslutningsmetoden för att senare föra in det i kosten igen.
 
Det genetiska arvet:
Ofta får man också höra att människor har kapitulerat när det gäller hälsotillstånd av olika slag och hänvisar till ärftlighet och det genetiska arvet. Något som också läkare gärna gör.
Alla som har gett upp utifrån dessa teorier bör söka information som beskriver "epigenitik". Forskning kring epigenitik har slagit igenom under de senaste årtiondena. Denna forskning omkullkastar mycket av vad påståendena kring det genetiska arvet säger. 
Kroppen har enligt denna forskning ett cellminne som våra smarta kroppar har utvecklat under miljontals år. Detta cellminne bär med sig information som sträcker sig tre generationer tillbaka, på båda sidor av respektive föräldrar i flera led, vilket täcker rätt många människors epigenitik när man går tre led bakåt i generationerna. 
Denna forskning säger att om man ger sina celler de bästa möjliga förutsättningarna så har kroppens celler en förmåga att omprogrammera kroppens gener till en optimal funktion utifrån detta minne. 
Detta kan såklart ses som väldigt positivt och hoppfullt, så länge som vi tar vårt ansvar och för den bästa versionen av oss själva vidare till nästa generation. 
Men hur ser kommande generationers hälsomässiga förutsättningar ut om vi väljer att inte ta ansvar? Svaret kan vara att efter tre generationer så finns kanske för första gången i människans evolutionära historia sämre cellminnen jämfört med våra förfäder, och vår evolution riskerar då att reversera. Detta är ett faktum som man börjar skönja i USA där många forskare börjar ana att kommande generationers medelålder för första gånge i historien kommer att minska,,,,evolutionen börjar alltså reversera. 
Hur ofta får vi inte höra, "dagens ungdomar är så känsliga och allergiska" från den äldre generationen? 
Kanske är det dags att var generation börjar ta ansvar för kommande generation?
 
Sanna Ehdin beskriver detta på ett utförligt sätt:
https://ehdin.com/livsstilen-formar-vara-gener/
 
 
allergi artros astma autism barr blodtryck candida cell celliaki diabetes dna epigenitik epstein gift gluten herpes immunförsvar inflammation pollen psoriasis rosacea socker svamp tarm träning
8 kommentarer