12 dagar med enbart kött, och jag mår finemang!

 
Jag har gjort ett par försk tidiggare med vad som kallas för Carnivore, dvs en föda baserad uteslutande på animalier, mest kött. Inga grönsaker, ingen frukt (jag åt några gröna äpplen utan skal häromdagen som ett undantag), inga kolhydrater. Och jag mår jättebra!
 
Jag har testat Carnivore vid ett par tidigare tillfällen med goda resultat. Under förra året blev det en lång svit på ca: fem månader i sträck. Vad som var negativt i slutet av den perioden var att jag upplevde att mitt mentala fokus började svikta något, så jag valde att återgå till ketogen diet igen. 
Med ketogen kost med fett som främsta energikälla återfann sig det mentala lugn som jag uppskattat under så många år, åtminstone så var det vad jag trodde till en början. 
Jag växlade lite fram och tillbaka mellan frukt och keto och laborerade samtidigt med stora mängder bladgrönsaker. Vad jag till slut kom fram till var att det faktiskt inte var det tillförda fettet som gjorde positiv skillnad för den mentala delen. Det var bladgrönsakerna! 
Av princip så undviker jag så långt som det är möjligt att tillföra olika typer av tillskott (med undantag från fiskolja, askorbinsyra (c-vitamin), MSM och amminosyran Tyrosin (bra för sömn, fokus och uthållighet för ett stressat system). 
En av de mest positiva effekterna som jag har upplevt med Carnivore är att mitt tarmsystem mår väldigt bra av att undvika fibrer (som det finns stora mängder av i bladgrönsaker). Så hur komma runt detta? 
 
Magnesium!
Bladgrönsaker innehåller många nyttiga näringsämnen och är väldigt rika på mineraler av olika slag. När det kommer till mineraler så är nog generellt sett magnesium det mest centrala mineralet sett till kroppens behov. Orsaken till detta är att magnesium fyller en uppgift som en spindel i nätet i kroppen då det samverkar med flera hundra olika sorters enzymatiska processer. 
Lider man av magnesiumbrist så kan väldigt många olika sorters symtom uppstå såsom, huvudvärk/migrän, stelhet i leder och muskler, trötthet, depression/nedstämdhet, stress mm mm. 
Något som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller sambanden mellan stress och magnesiumbrist är att magnesiumbrist orsakar stress. Och stress i sin tur är en stor antagonist till magnesium, så man kommer lätt in i ett moment 22 här. Om man på något sätt kan hjälpa sig själv att undvika stress av olika slag så avtar den negativa processen. Men det mest effektiva sättet i det här läget är att tillföra magnesium via tillskott (alternativt via ett halvt kg bladgrönsaker/dag....). Tillför man Mg av rätt sort så kan vändningen komma rätt snabbt. 
Observera också att blodprover inom vården ofta visar att man inte lider av några typer av brister trots att man kan göra det, något som åtminstone är min personliga erfarenhet. 
 
Tillskott av magnesium kan vara särskilt viktigt för oss svenskar då vi rent statistiskt ligger i topp när det gäller intag av mejeriprodukter och benskörhet. Detta beror tror många på att den viktiga kvoten mellan Mg och kalcium hamnar väldigt fel hos oss svenskar pga det höga intaget av kalcium. Om Mg ligger för lågt i förhållande till kalcium som drabbas vi direkt negativt av vårt stora intag av kalcium via mejeriprodukter. 
Sverige ligger i världstoppen när det gäller benskörhet i världen, trots det höga intaget av kalcium via mejeriprodukter!
 
Läkaren Annika Dahlqvist beskriver de positiva effekterna av Mg:
https://annikadahlqvist.com/2013/01/09/fantastiska-magnesium/
 
Vilken typ av magnesiumkälla bör man välja!
Det finns många olika sorters magnesiumkällor att välja mellan, och råden om vilken typ som tas upp bäst av kroppen är många. 
Genom åren har jag testat många olika sorters magnesiumkällor utan att känna av någon som helst positiv effekt.
Ända tills alldeles nyligt så jag av en slump slängde med en burk epsomsalt (magnesiumsulfat) som reades ut i samband med att jag köpte ett kg MSM via nätet. 
Vad som gjorde mig lite nyfiken på epsomsaltet var dess påstådda effekt att dra tungmetaller och olika sorters toxiner ut kroppen. 
 
Epsomsalt är väldigt basiskt, så man ska absolut undvika att ta det i samband med måltid då det stör den syrakrävande matsmältningsprocessen. 
 
Jag valde att ta ca: en tsk morgon och kväll då all min föda har passerat matsmältningssystemet. 
Effekten var förvånansvärt påtaglig! Jag upplevde redan under det första dygnet att syresättningen till kropp och hjärna förbättrades markant. Och efter några dagars användande kände jag av ett större lugn och harmoni i kropp och själ. 
 
Så här långt så verkar det som att brist på Mg var den felande länken vid carnivore för min del. 
 
Fördelar så här långt med Carnivore (med en tillsats av Mg):
  • Jag upplever en större fysisk styrka
  • Ett stort mentalt lugn
  • Mag/tarmsystem är väldigt harmoniskt
  • Kroppen upplevs mjuk i leder och muskler
  • En skada som uppstod i min ena axel/arm för mer än två månader sedan i samband med att jag halkade och föll har snabbt blivit bättre (vilket så klart kan vara en naturlig tillfällighet)
  • Carnivore passar som handen i handsken med intermittent fasta då jag sällan upplever att jag är hungrig
  • Jag håller min vikt väldigt bra. Vätska och fett som satt sig runt magtrakten i samband med min tidigare fruktperiod släpper snabbt
  • OCH,,,,,carnivore är världens enklaste diet om man önskar testa någon form av diet. 
  • Carnivore verkar fungera för de allra flesta
  • Carnivore är i mitt tycke den ultimata antiinflammatoriska diet som finns. Det finns tyvärr väldigt få studier kring carnivore (vilken forskare skulle finansieras till att utföra sådana studier med tanke på dess politiska inkorrekthet). I mina ögon bör carnivore fungera ypperligt bra på alla typer av metabola sjukdomar. Diabetes II, högt blodtryck, ahlzeimers, artros, astma, olika typer av virussjukdomar mm mm. Jag håller alla mina tidigare allergier borta med carnivore såsom pollen, pälsdjur, klor, damm, gräs och parfymkänslighet.
Hur kan då något som forskningen påstår vara så skadligt för hälsan upplevas så positivt för så många? Carnivore är en stort växande rörelse idag världen över!
 
Mig veterligen så finns det ingen fullt ut ärlig forskning kring carnivore. I de studier som presenteras jämförs människor som äter en blandkost med "junkfood" ofta med hälsomedvetna veganer som har gjort ett medvetet hälsoval på flera plan, och där kallar man gruppen som går på junkfood för köttätare. Det skulle vara intressant att rigga en forskning i omvänd ordning, dvs jämföra en grupp människor som lever uteslutande på kött och jämföra dem med blandgruppen. Kanske skulle kontentan av en sådan studie bli att kolhydrater av olika slag är skadligt för hälsan? 
Dessutom så tar man ingen som helst hänsyn till om animalierna kommer från spannmålsuppfödd industriboskap eller från gräsbetande och vilda djur. Som vanligt så blandar forskning av olika slag äpplen med päron och sänder ut påståenden som går i en politisk riktning som anses vara lämplig. Så gott som ALL typ av forskning finansieras av industrin och/eller politiska organisationer av olika slag. All annan forskning bedrivs av eldsjälar på fritiden. Och om utfallet från denna fritidsforskning visar sig ge ett icke "korrekt" resultat så riskerar ansvarig forskare att för evigt hamna i kylan och frysas ut av etablessimanget på ett väldigt organiserat sätt.
 
Det är en milsvid skillnad på att äta enbart kött jämfört med en blandkost. En av de stora skillnaderna är nedbrytningsprocessen i mag och tarmsystem där kött tar minst dubbelt så lång tid att bryta ner tillsammans med kolhydrater av olika slag, något som skapar en jäsningsprocess i tarmarna. det är jäsningsprocessen i tarmarna som kan orsaka bla ändtarmscancer. 
Kött bryts ner nästan lika snabbt som potatis i tarmarna, förutsatt att man undviker att bland det med potatis!
Äter man uteslutande kött så drabbas heller inte kroppen av insulinpåslag och förhöjt blodsocker. Det är i det här fallet levern som producerar energin som kroppen kräver. En energi som går ut i kroppen i form av olika sorters fettsysor, amminosyror och glukos.
 
Nackdelar:
  • Jag kan ibland uppleva att jag känner mig mätt men att hjärnan ändå behöver en del extra energi. När jag hamnar i en sådan situation så har jag börjat äta 2-3 skalade gröna äpplen som är lätta att bryta ner och tillför fruktos som levern snabbt omvandlar till bra energi för hjärnan
  • Relativt kostsam diet (jämfört med pasta, ris och potatis). Särskilt kostsamt blir det om man ska hålla sig till rätt proteinkällor, vilket innebär kött från vilda eller gräsbetande djur (i långa loppet behöver det inte bli så kostsamt om man räknar all onödig skräpmat som man utesluter. Hittar man naturliga sätt att hålla sig frisk på så undviker man dessutom sjukskrivningar och man presterar bättre i sitt arbete). Ett sätt att minska kostnaden kan vara att dra ner på andelen kött och tillföra en del smör som energikompensation.
  • Väldigt politiskt inkorrekt! Miljödebatten har svartmålat kött under väldigt många år. MEN, åsikterna går isär väldigt mycket hos forskarna i detta ämne, och man kan som vanligt räkna på saker på väldigt många olika sätt. En av de ledande forskarna inom IPCC´s klimatgrupp är tex tydlig med att man ska fortsätta äta och bruka kött på de breddgrader där det inte finns möjlighet att odla spannmål, dvs på våra breddgrader. Debatten på detta område har tyvärr blivit kidnappad av aktivistliknande rörelser som finansieras av tunga intressen som arbetar målmedvetet med att fullt ut kontrollera vad vi äter. De har starka kopplingar till bla Monsanto. Arbetet går till stor del ut på att eliminera vår förmåga att så egna grödor och fröer och vara 100 % beroende av deras GMO-grödor som inte är möjliga att återplantera från år till år. Kärnfria vindruvor är ett exempel på detta. Lever man som carnivore så kan man få bereda sig på att bli ifrågasatt utifrån en politiskt korrekt aspekt
  • Det finns också många som har en spirituell negativ syn på intagande av animalier i kosten, och allra helst då de högre stående arterna som nötkreatur. Jag har all respekt för allas åsikter när det gäller detta. 
Till alla som kan tänkas se bortom ovan nämnda nackdelar kan jag inte annat än rekommendera att testa carnivore. Åtminstone under en period.
Carnivore kan vara ett enkelt sätt att utröna om man har nyttjat sin fulla potentail!
 
Till alla som inte uppskattar de nämnda nackdelarna med carnivore - all respekt och heder till er. Då skulle jag vilja säga att frukt är den bästa energikällan (och råa grönsaker). Ett upplägg med vegankost kan vara ett mycket bra val, men det behöver inte nödvändigtvis sättas likhetstecken mellan vegansk kost och god hälsa. Tvärtemot så kan en vegansk kosthållning vara väldigt inflammatorisk och virsufrämjande om man inte komponerar den på rätt sätt.
 Undvik Monsanto, GMO och olika sorters industrialieserade halvfabrikat!
 
 

Carnivore allergi artros astma bladgrönsaker blodtryck diabetes kött magnesium mental migrän pollen stress vikt virus värk
0 kommentarer